Träning inför Teknik prov & herr Corsage
Om en vecka ska vi ha prov på våra teknik kunskaper vi tryckt in dessa få veckor.
jag tänkte att jag skulle visa er lite av vad vi lärt oss... för vi står ju inte och bara gullar med blommorna.. :)
Detta har ni nog sett förut i alla blomsterbutiker, Detta är utvändig trådning, jajemen super lätt va?
Nope, det är en konst att lära sig och en del att känna och tänka på. 1. Ta rätt blomstertråd dvs,tråden ska vira sig runt blomman och inte blomman runt tråden men ändå ska den inte vara för tunn. Tråden ska ju orka hålla uppe blomman om den börjar nicka. 2. stick in blomstertråden i foderhalsen, linda tätt emot stjälken så det inte blir telfonsladdar som syns märkbart.3. Linda med jämnt avstånd neråt stjälken men avsluta lite tätare och vik in avslutet så inte kunderna sticker sig på den vassa tråden

Invändig trådning: välj rätt tråd för invändig trådning och blomman. detta används oftast på lökväxter där stjälken är ihålig för att stärka upp stjälken.

Stiftning: Invändig trådning med lämplig tråd i och sedan lämplig tråd som ska skapa en låsning 1cm upp på stjälken.Här har jag valt rostråd för min låsning och tjocklek 21 invändigt... sedan böjjer du ned rostråden mot den gröna blomstertråden.

Sedan är det bara att tejpa med floratejp från och med där låsningen börjar och sedan neråt slätt och fint i den längd du önskar... här har jag gjort klart två. Denna teknik använder man bland annat i tärnbuketter eller näbbbuketter.

Här har jag sedan valt att göra en enkelskaftning på min cypress. Detta använder man om man tex har stuckit sönder sin oasis eller vill fästa tex långa rosor i en avlång sorgdekoration om man vill komma rakt igenom oasisen för att kunna förankra den. Gör en tältpinne på blomstertråden och dra sedan runt tre varv, kom ihåg att alltid ha den korta änden mot dig. avsluta med att dra ned den lilla öglan med tång som blir på tråden för att få ett bättre utseende på skaftningen.

Här har jag sedan gjort Dubbelskaftning/Gaffelskaftning.
Detta gör man oxå när man stuckit sönder oasisen, eller vill täcka ett större område på en gång.
vik ned 1/3 av tråden och vira runt precis som med enkelskaftning. dra ned öglan.
men sedan ska du klippa av tråden i olika längder. dvs en ska vara kortare än den andra.

Det tillkom även en del idag som kommer att komma på provet! som till exempel en rosett ska vi klara av att göra..
Jo men för tusan alla har väl knutit rosetter tänker ni, det är väl inte så svårt.. nej det är det ju inte.. om det inte är så att man jobbar inom floristyrket, för då ska de se ut på ett speciellt sätt. Eller ja, man kan ju göra som man vill men vill man kämpa mot att göra ett gesällprov framöver i tiden är det bra om man är förberedd, vilket det verkar som lärarna vill att vi ska vara någolunda.
Hur som har jag gjort två här.

Sedan ser jag att jag missat ta kort på en del vi gjorde mer, men det blir fler gånger så de teknikerna får ni se då. Vi gjorde ju även surrning,nålning,sticktekniker (parallell och radiell) Och sedan ska vi ju även klara av spiraltekniken i en bukett. Vilket jag talat om tidigare hur man tänker när man ska binda i spiralen.
Men sedan fick vi prova på limningstekniken i ett annat sammanhang än hittills.. nämligen en corsage till brudgumen. Jag går inte närmare in på hur vi gjorde denna då jag för tillfället är trött som bara den. men detta kommer att återkomma så då tror jag att jag ska förklara mer ingående hur vi gjorde! Detta blev min:
Men sedan fick vi prova på limningstekniken i ett annat sammanhang än hittills.. nämligen en corsage till brudgumen. Jag går inte närmare in på hur vi gjorde denna då jag för tillfället är trött som bara den. men detta kommer att återkomma så då tror jag att jag ska förklara mer ingående hur vi gjorde! Detta blev min:
